Rakd le a felmenőidtől átvett terheket!

Egyéni család- és rendszerállítás

Elakadásaink, párkapcsolati nehézségeink, egészségügyi problémáink mögött gyakran olyan, a családi rendszerből hozott terhek állnak, amelyekről még csak tudomásunk sincs.

Tudtad, hogy felmenőid ismeretlen történetei is hatással vannak a sorsodra és jelenlegi életedre?

A családállítás módszerét Bert Hellinger alkotta meg a 70-es években, és azon a felismerésen alapul, hogy a családi rendszerben történt események hatással vannak a rendszer összes tagjára. Így a mi életünket is befolyásolják felmenőink történetei, még abban az esetben is, ha látszólag semmi közünk nincs ezekhez, sőt akár nem is tudunk róluk.

Elakadásaink, párkapcsolati problémáink, … tehát gyökerezhetnek szüleink, nagyszüleink, dédszüleink ismert. vagy elfeledett, eltitkolt történeteiben, nehéz sorsában és traumáiban. Ismételhetjük mintáikat, követhetjük őket nehézségeikben, magunkra vállhatjuk áldozati szerepüket, vagy épp vezekelhetünk az általuk elkövetett bűnökért. Ezek alakítják sorsunkat úgy, hogy még csak nem is sejtjük.

A családállítás célja feltárni az életünket alakító családi történeteket, tudatosítani ezek hatását jelenlegi életünkre, majd korrigálni a rendszerben lévő hibákat és átírni azokat a belső programokat, amelyek tudattalanul irányítják életünket.

A családállítás lényege

Egy rendszerállítás első lépése mindig az, hogy feltárjuk, milyen viszonyok állnak fenn az egyes elemek között, és ezek a viszonyok hogyan hatnak magára a rendszerre, illetve ránk, mint a rendszer részére. Ez gyakran vezet olyan felismerésekhez, amelyek már önmagukban elindítanak minket a megoldás felé, a fő cél azonban a feltárt rendszerhibák kijavítása. A második lépés tehát a korrekció, amelynek során oly módon rendezzük a viszonyokat, hogy az eredetihez képest egy jobb, kellemesebb, harmonikusabb és működőképesebb helyzet álljon elő.

Családállítás során a családi rendszert vizsgáljuk, beleértve akár a távoli felmenőket (déd- és ükszülőket), vagy olyan szereplőket (például szülők előző kapcsolatait, vagy kirekesztett családtagokat), akiket alapvetően nem tekintünk a családunk tagjainak, vagy akár nem is tudunk róluk. Előfordul, hogy a még élő és már nem élő személyek mellett a témához kapcsolódó fogalmakat is beállítunk a térbe. Az állítás során a szereplők érzéseit és mozgását figyeljük, a korrekció pedig a tér rendezésével (vagyis a szereplők pozíciójának megváltoztatásával), illetve hatásos és gyakran katarzist okozó oldómondatok kimondásával történik.

A családállítás lehet csoportos vagy egyéni. Csoportos családállítás során a szereplőket a csoport tagjai képviselik, és a saját témád esetén Te szinte végig külső szemlélőként követed a családoddal kapcsolatos történéseket. Egyéni állítás során viszont pont az ellenkezője történik: minden egyes szereplőt Te magad képviselsz, Te közvetíted az érzéseiket, vágyaikat és nehézségeiket. Az egyes szereplőket ilyenkor bábuk, kártyák vagy egyéb tárgyak szimbolizálják.

Csoportos állítás

A témádat, problémádat feltárod a csoport előtt, és a szereplőket a csoporttagok képviselik, Te külső szemlélőként követed a történéseket.

Egyéni állítás

A témádat csak a segítővel kell megosztanod, és aktív részese vagy az állításnak, hiszen Te magad képviseled a szereplőket.

Milyen esetekben segíthet a családállítás?

  • ha úgy érzed, képtelen vagy előrelépni, megvalósítani a céljaidat, álmaidat munkában, anyagiakban, vagy az élet bármely egyéb területén
  • ha nem érted, miért történik veled mindig ugyanaz, miért lépsz állandóan ugyanabba a folyóba
  • ha nem tudsz tartós, boldog párkapcsolatot kialakítani
  • ha észrevetted, hogy kényszeresen követsz valamilyen szülői, vagy egyéb, a családodból hozott mintát
  • ha olyan veszteség (haláleset, szakítás) ért, amelyet még nem tudtál feldolgozni
  • ha családtagjaiddal olyan konliktusod, rossz viszonyod van, amit nem tudsz kezelni
  • ha olyan egészségügyi problémával küzdesz, amelynek nem tudod az okát, nem ismered a gyökerét

De ha még sosem jártál családállításon, akkor mindenképp érdemes kipróbálnod, hiszen jellemzően mindenkinek az életében vannak olyan negatív hatások, amelyek a családi rendszerből erednek, és amelyek tudatosítással és az oldó mondatok kimondásával senlegesíthetőek.

Jó, ha tudod

Az egyéni állítás előnyei

Nem kell egy egész csoport elé tárnod a problémád

Amennyiben nem szívesen nyílnál meg a témáddal, problémáddal kapcsolatban egy – jellemzően idegen emberekből álló – csoportban, akkor az egyéni állítást érdemes választanod. Az egyéni állítás mindenképpen intimebb és biztonságosabb közeg, hiszen itt kizárólag velem kell megosztanod a témához kötődő legfontosabb információkat.

Kevesebb időt kell várnod az állításra

A csoportos állítások bizonyos időközönként, konkrét időpontra meghirdetett alkalmak, így könnyen lehet, hogy akár heteket vagy hónapokat is várnod kell arra, hogy megfeleljen számodra az időpont, vagy sor kerüljön a Te témádra. Egyéni állításra sokkal könnyebb közeli és számodra megfelelő időpontot találni, így ha szeretnél minél előbb elkezdeni foglalkozni a témáddal, akkor az egyéni állítás ebben inkább tud segíteni.

Gyorsabban tudunk haladni a folyamattal

Ha több témával is szeretnél foglalkozni, az csoportos állítás esetén általában hosszabb folyamatot jelent. Bár két állítás között egyéni foglalkozások esetén is érdemes vármi bizonyos időt, de így is lényegesen hamarabb sor kerülhet a következő alkalomra. Előfordul, hogy egy állítást érdemes folytatni, mert megnyit egy újabb feldolgozandó témát – egyéni állítás esetén ilyenkor is hamarabb jöhet a folytatás.

Csupán másfél-két órát vesz igénybe, nem egy egész napot

Csoportos állítás esetén több csoporttag témája is terítékre kerül, így egy alkalommal akár 7-8 állításra is sor kerül. A csoport tagjai segítőként részt vesznek az összes állításban, és egy-egy ilyen alkalom rendszerint egy teljes napot igénybe vesz. Egyéni állítás esetén természetesen csak a Te saját témáddal foglalkozunk, ami nagyjából másfél-két órát jelent.

Hogyan zajlik az egyéni családállítás?

Miután jelentkeztél egyéni családállításra, elküldök Neked egy rövid kérdőívet, amely néhány kérdést tartalmaz az általad hozott témával, illetve a családtagjaiddal, felmenőiddel kapcsolatban. Ezekre a háttérinformációkra a családállítás megtervezéséhez és értelmezéséhez van szükségem, és a kérdőív megválaszolásával időt takarítunk meg, így a személyes találkozás során hatékonyabban tudunk majd dolgozni.

Az állítás során kártyákat és bábukat használok, ezek testesítik meg az egyes szereplőket (vagy fogalmakat). Gyakori, hogy az elején még nem tudod, hogy az egyes kártyák/bábuk kit vagy mit képviselnek, így a velük kapcsolatos gondolataid nem befolyásolhatják a tudatalattidból előbukkanó érzéseket.  Miután a kártyákat/bábukat elhelyezted a térben, sorban belehelyezkedsz az egyes szereplőkbe, átvéve a bennük lévő érzéseket, megéléseket. Ez egyeseknek könnyebben megy, másoknak kissé nehezebben, de elmélyítő mondatokkal és szükség esetén egyéb technikákkal (például hangtálakkal, illóolaj keverékekkel) segítek a ráhangolódásban. És végül Te is meglepődsz majd azon, amit tapasztalsz.

A képviselők pozíciójának elemzése és a hozzájuk kapcsolódó érzések azonosítása segít a helyzet feltárásában, és a probléma gyökerének meghatározásában. Ennek átbeszélése után következik a korrekció: azoknak az oldómondatoknak a kimondása, amelyek célja a problémás viszonyok rendezése és a rendszerben lévő hibák kijavítása.

A rendszerben véghezvitt változtatások az állítást követő 3 hétben rendeződnek a belső világodban, így ez idő alatt nem szabad beszélned az állításról. Egy esetleges következő állításra is csak leghamarabb 3 hét múlva kerülhet sor.

Az egyéni családállítás ára: 22 000 Ft

Az én utam

Kíváncsiságból rajongás,
rajongásból küldetés

A családállítással 12 évvel ezelőtt ismerkedtem meg, azóta jelenti szerves részét az életemnek. 2012 őszén vettem részt először csoportos családállításon, és gyakorlatilag azonnal a módszer rajongójává váltam. A következő másfél évben havonta 2 alkalommal jártam állításokra (állítóként és segítőként egyaránt), 2014-től pedig Rákos Péter rendszerdráma vezetői képzésén sajátítottam el mindazt az elméleti és gyakorlati ismeretet, ami egy családállítás levezényléséhez szükséges.

Később saját családállító csoportokat is vezettem, és továbbra is rendszeresen jártam – és járok a mai napig is – segítőként más családállítók csoportjaiba, ami számomra egyszerre jelent önisemerti utat és lelki fejlődést, valamint egyfajta „tanulmányutat” a különböző családállítási iskolák és módszertanok világában.

Egyéni állításokkal az elmúlt néhány évben a oaching és más segítői tevékenységemhez kapcsolódóan kezdtem foglalkozni. Az itt végzett tesztállítások során összegyűlt tapasztalatok alapján alakítottam ki a saját módszeremet, amely meglátásom szerint hatékonyan és eredményesen képes feltárni és korrigálni a családi vagy egyéb rendszerekben rejlő hibákat.

KÉRDÉSED VAN?

Küldj üzenetet!

Ha kérdésed van, vagy egyeztetni szeretnél velem, küldj üzenetet, add meg a telefonszámod, és visszahívlak.